wtorek, 6 stycznia 2015

Sajgonki

omnom 
to jest to :)

Sajgonki 

 


 
 

Składniki

 
20 dag pieczarek
20 dag kapusty pekińskiej
4 dymki
50 dag mielonej wieprzowiny
3 ząbki czosnku
1/4 szkl sosu sojowego ciemnego
0,5 łyżeczki imbiru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
12 krążków papieru ryżowego 
olej do smażenia
 

Sposób przygotowania

 
W głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić drobno pokrojoną kapustę, pieczarki i dymkę, smażyć 2-3 minuty. Warzywa przełożyć do miski a na olej włożyć mięso i posiekany czosnek. Smażyć 3 minuty, wlać sos sojowy wymieszany z imbirem, papryką, mąką i cukrem. Po 5 minutach ponownie włożyć warzywa.
 
Krążki papieru ryżowego przygotować wg przepisu na opakowaniu, nałożyć na nie farsz i złożyć jak krokiety.
 
W głębokiej patelni mocno rozgrzać olej. Smażyć na nim sajgonki 3-4 minuty. Gotowe sajgonki osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

1 komentarz:

  1. często robię sajgonki w różnych wariacjach, to ciekawy pomysł na nienudny posiłek :)

    OdpowiedzUsuń