wtorek, 6 stycznia 2015

Mielone z manną i kapustą w sosie pomidorowym

Mielone z manną i kapustą w sosie pomidorowym

 
 
 
 

Składniki

 
50 dag mielonej łopatki wieprzowej
0,5 główki małej białej kapusty
3/4 szklanki kaszy manny
2 jajka
1 mała cebulka
3 ząbki czosnku
3/4 woreczka ryżu
majeranek do smaku 
pieprz do smaku
sól
2 łyżeczki cukru
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
3 szklanki wody
2 kostki rosołowe drobiowe
5 dag margaryny




Sposób przygotowania

 
Ryż ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Kapustę poszatkować, zasolić, przemieszać i odstawić na 10 minut, żeby się zmożyła. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski dać mielone, odciśniętą zmożoną kapustę, suchą mannę, jajka, cebulkę, czosnek, ryż oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
 
Z powstałej masy formować klopsiki i smażyć je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
 
Kostki rosołowe rozpuścić w gorącej wodzie (3 szkl) i podlać tym klopsiki. Dodać cukier i koncentrat pomidorowy. Poddusić klopsiki w powstałym sosie ok 30 minut.
 
Sos zagęścić mąką. Doprawić do smaku. Można dodać słodką śmietankę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz