wtorek, 6 stycznia 2015

Wątróbka z pieczarkami i cebulką w sosie własnym

Wątróbka z pieczarkami i cebulką w sosie własnym

 
 


  • Składniki

     
    50 dag wątróbki drobiowej
    2 cebule
    30 dag pieczarek
    10 dag margaryny do smażenia
    sól, pieprz, vegeta do smaku
    mąka do oprószenia wątróbki
    2 szklanki wody



  • Sposób przygotowania

     
    Wątróbkę umyć, oczyścić. Cebulkę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki umyć. Większe pokroić w ćwiartki lub ósemki, mniejsze zostawić w całości. Rozgrzać margarynę na patelni. Wątróbkę obtoczyć w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Opiec z każdej strony. Posypać przyprawami do smaku.
     
    Do obsmażonej wątróbki dodać cebulkę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem ok 10 minut.
     
    Podlać 2 szklankami wody i próżyć 15 minut lub do częściowego odparowania płynu
     
    Najlepiej podawać z duszonymi ziemniaczkami i surówką z kwaszonej kapusty lub ogóreczkami kwaszonymi lub z octu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz