wtorek, 6 stycznia 2015

Maślankowe placuszki z kaszą manną

Maślankowe placuszki z kaszą manną

 



  • Składniki

     
     
    CIASTO

    1 litr maślanki naturalnej
    200 g sera białego twarogowego półtłustego
    500 g kaszy manny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

    MUS

    4 laski rabarbaru
    4 łyżki cukru
    1 szklanka wody



    Sposób przygotowania

     
    MUS Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garneczka razem z cukrem i wodą. Podgrzewać cały czas na małym ogniu często mieszając do czasu odparowania płynu i rozpadnięcia rabarbaru.
     
    PLACUSZKI Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać porcjami łyżką. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Serwować posypane cukrem pudrem i polane musem rabarbarowym.
     
    Do musu można użyć dowolnych owoców.

1 komentarz: