wtorek, 6 stycznia 2015

Czereśniowy lodowiec

Czereśniowy lodowiec

 
 

  • Składniki

     
    5 żółtek
    2 budynie śmietankowe ( na 3/4 litra mleka )
    1 budyń śmietankowy (na 0,5 litra mleka)
    1.5 litra mleka
    6 łyżeczek żelatyny
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny "Palma"
    2 galaretki (smak dowolny)
    1 łyżka kakao
    1 paczka biszkoptów
    1 kilogram czereśni




    Sposób przygotowania

     
    Czereśnie umyć, wydrylować.
     
    Budynie ugotować z cukrem w 1,5 l mleka. Ostudzić.
     
    Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Przygotować je w osobnych garneczkach.
     
    Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wody. Ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami. Dodać budyń i żelatynę. Dobrze wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao.
     
    Biszkopty maczać w galaretce i układać na dno formy. Na to wylać masę kakaową. Na masę ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce. Wylać masę jasną. Na to ułożyć czereśnie. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na wierzch wylać drugą galaretkę. Schłodzić.
     
    Owoców można użyć dowolnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz