wtorek, 6 stycznia 2015

Ciasto Watykańskie

Ciasto Watykańskie

 
 

  •  
 

Składniki

 
Zarób
po 1/3 szklanki
mąki, cukru i mleka.
 
500 g cukru
250 ml mleka
250 g mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki
3 jajka
1/2 łyżeczki sody
1 cukier waniliowy
1 paczka cynamonu
2 starte jabłka
 
 
 

Sposób przygotowania

 
Ciasto należy zarabiać w plastikowej misce , mieszać drewnianą łyżką i trzymać w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką. Codziennie do zarobu coś dodajemy : 1) Poniedziałek - 250 g cukru - nie mieszamy 2) Wtorek - 250 ml mleka - nie mieszamy 3) Środa - 250 g mąki - nie mieszamy 4) Czwartek - zamieszać rano , popołudniu i wieczorem 5) Piątek - 250 g cukru - nie mieszamy 6) Sobota - zamieszać i podzielić na 4 części 7) Niedziela - do czwartej części dodać : 1 szklankę oleju , 1 szklankę mąki , 3 całe jajka , 1/2 łyżeczki sody , 1 cukier waniliowy , cynamon i 2 starte jabłka. Pieczemy 1 godzinę w 180 st C. Pozostałe 3 części oddajemy 3 kolejnym osobom. Ciasto pieczemy 1 raz w życiu. Przynosi szczęście całej rodzinie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz