wtorek, 6 stycznia 2015

Rogaliki z nutellą

Rogaliki z nutellą

 
 
 
 

Składniki

 
10 dag drożdży
4 żółtka
1 kostka margaryny Palma lub Kasia
3 łyżki cukru
200 g kwaśnej śmietany
60 dag mąki pszennej
nutella
lukier
 
 

Sposób przygotowania

 
Margarynę stopić. Ostudzić. Przygotować rozczyn z drożdży : drożdże rozkruszyć w rondelku. Dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany i 1 łyżkę cukru. Dobrze rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy drożdże podwoją swoją objętość wrzucić wszystkie składniki do miski i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą porcję ciasta oddzielnie rozwałkować na kształt koła. Przekroić nożem na 8 trójkątów. Na górnej krawędzi trójkącika ułożyć po 1 łyżeczce nutelli. Zwijać do dołu formując rogalika. Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez 25 minut. Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem.
 
Nadzienie można zrobić różne : powidła, dżemy, owoce. Jak to się mówi "od koloru do wyboru", co kto woli. 
Rogaliki można również polać polewą lub roztopioną czekoladą.
Nie czekamy aż ciasto wyrośnie. Od razu po wyrobieniu formujemy rogaliki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz