wtorek, 6 stycznia 2015

Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem

Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem




  • Składniki

    1 opakowanie (400 g) dowolnego makaronu 
    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 mała cebulka
    3 ząbki czosnku
    1 czerstwa bułka
    1 jajko
    sól, pieprz, vegeta, majeranek do smaku
    tłuszcz do smażenia
    3 szklanki wody
    0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego



  • Sposób przygotowania

    Mielone, cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę namoczoną we wodzie i dobrze odciśniętą i jajko włożyć do miski. Dobrze wymieszać. Dodać przyprawy do smaku i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z mięsa formować kulki o średnicy 3-4 cm. Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu. Ja troszkę przypiekłam, gdyż wtedy sosik jest lepszy w smaku.
    Usmażone klopsiki podlać wodą i dodać koncentrat pomidorowy. Klopsiki podgotować w tym sosie 5 minut. Na końcu zaciągnąć wodą wymieszaną z mąką pszenną. Sosik doprawić do smaku.
    W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
    Makaron przełożyć na miseczki. Polać klopsikami z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz