wtorek, 6 stycznia 2015

Fikuśna straciatella

Fikuśna straciatella
 
 

 


Składniki
 
CIASTO

5 żółtek
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 kostka margaryny (temperatura pokojowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 łyżeczka kakao

MASA MANNOWA

1litr mleka
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny
1 szklanka kaszy manny
kilka kropel aromatu śmietankowego

MASA STRACIATELLA

600 ml śmietanki 30 %
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania

CIASTO Wszystkie składniki (oprócz kakao) włożyć do miski. Dobrze razem wyrobić. Ja ugniatam ręką. Odłożyć 1/3 ciasta do osobnej miseczki i dodać do niej kakao. Wymieszać.

Ciasto dać na blaszkę. Między jasne ciasto wrzucić ciasto ciemne aby powstały "łatki"

Piec 30 minut w 160 st C. Ostudzić.

MASA MANNOWA Wszystkie składniki (oprócz kaszy) dać do garnka i zagotować. W momenie zagotowania wsypać powoli kaszę i szybkim ruchem mieszać do zgęstnienia aby nie powstały grudki.

Gorącą masę wylać na upieczone ciasto. Ostudzić.

MASA STRACIATELLA Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę namoczona we wodzie. Ubić dokładnie. Na końcu dodać posiekaną czekoladę delikatnie mieszając łyżką. Gotową masę wylać na ciasto. Schłodzić.

1 komentarz: