wtorek, 6 stycznia 2015

Tarta z jabłkami pod śmietanową pierzynką

Tarta z jabłkami pod śmietanową pierzynką

 

  •  
  • Składniki

     
    CIASTO
    0,5 kostki margaryny
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    3 łyżki cukru
    3 żółtka
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki oleju

    JABŁKA
    70 dag jabłek
    2 galaretki (najlepiej agrestowe)

    ŚMIETANA
    600 ml śmietanki 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    6 śmietan-fixów



  • Sposób przygotowania

     
    CIASTO 
    Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie zagnieść ciasto. Wylepić nim foremkę (ja użyłam foremki do tarty ale można również użyć tortownicy bądź mniejszej kwadratowej blaszki) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec 20 - 30 minut w 180 st C, do tzw suchego patyczka.
    JABŁKA 
    Jabłka obrać. Pokroić na małe kawałki i uprażyć w garneczku w niewielkiej ilości wody aż się rozpadną. Do gorącego musu dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wylać na ciasto. Ostudzić.
    ŚMIETANA 
    Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i śmietan-fixy. Wyłożyć na zimne jabłka. Udekorować wg własnych upodobań. Całość schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz