wtorek, 6 stycznia 2015

Ciasto kruche - podstawowe

Ciasto kruche - podstawowe

 



  • Składniki

     
    1 kostka margaryny
    3 szklanki mąki krupczatki
    5 łyżek cukru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    1 łyżka kakao



  • Sposób przygotowania

     
    Wszystkie składniki (oprócz kakao) dać do miski i dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zostawić a do drugiej dodać kakao.
     
    Ciasto wyłożyć na blaszkę tworząc "łatki". Piec 30 minut w 160 st C
     
    Można dać 2 szklanki mąki krupczatki i 1 szklankę mąki pszennej (im więcej krupczatki tym bardziej ciasto będzie sypkie, piaskowe)
    Jeżeli chcemy zrobić tartę ciasto robimy z połowy porcji. Do ciasta na tartę wytrawną nie dodajemy cukru.
    Ciasto można zrobić bez kakao (będzie całe białe).
    Gdy do ciasta dodamy 2 łyżki kakao będziemy mieli ciemne ciasto.
    Jak widać kombinacji jest wiele. Najważniejsze podstawowe ciasto a dalej każdy robi pod swoje potrzeby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz