wtorek, 6 stycznia 2015

Babcina szczawiówka

Babcina szczawiówka 
 



  • Składniki

     
    3 litry wody
    1 porcja rosołowa
    1 pęczek szczawiu
    5 jajek
    3 marchewki
    2 łyżki śmietanki 18 %
    1 łyżka masła
    sól, vegeta, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku



    Sposób przygotowania

     
    Wodę zagotować w garnku. Dodać sól i porcję rosołową. Pogotować 40 minut. W tym czasie umyć, oczyścić szczaw i obrać marchewkę. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej a szczaw pokroić na drobne kawałki. Usmażyć go na patelni na łyżce masła ok 5 minut. Szczaw wrzucić razem z marchewką do wywaru. Pogotować jeszcze 15 minut. Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę doprawić do smaku solą i vegetą. Jeżeli będzie za mało kwaśna dodać sok z cytryny lub kwasek. Zupę zagęścić wodą z mąką. Przelać zupę na talerze dodając jajka i śmietankę.
     
    Można podawać z duszonymi ziemniaczkami.

    Jeżeli ktoś jest jaroszem można zupkę ugotować na wywarze z warzyw lub na kostce bulionowej

1 komentarz:

  1. taka szczawiowa to sama pyszność :) uwielbiam robioną przez moją mamę :)

    OdpowiedzUsuń