środa, 29 lipca 2015

Zupa pomidorowa krem

Zupa pomidorowa krem




Składniki
3 litry wody
1 porcja rosołowa
1 seler
4 marchewki
2 pietruszki
1 mała por
1 koncentrat pomidorowy
1 kilogram pomidorów
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
Sposób przygotowania
Marchewki, pietruszki i seler obrać, umyć i razem z porcją rosołową przełożyć do garnka. Por umyć. Zielone części selera (nać) opłukać i razem z porą dodać do garnka. Wszystko zalać wodą. Wstawić na gaz. Doprawić do smaku solą. Gdy warzywa będą na pół miękkie dodać pokrojone w kostkę pomidory. Gotować wszystko razem do miękkości warzyw. Po ugotowaniu z garnka wyjąć porcję rosołową, por oraz zieloną część selera. Wszystko razem dokładnie zblendować. Dodać koncentrat pomidorowy oraz cukier. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku solą. Podawać z makaronem, ryżem lub groszkiem ptysiowym.

1 komentarz: