piątek, 31 lipca 2015

Ogórkowa sałatka Eli

Ogórkowa sałatka Eli


Składniki
4 kilogramy ogórków
1 kilogram marchewki
2 główki czosnku
4 cebule
6 gałązek zielonej pietruszki
ZALEWA
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
3/4 szklanki oliwy
Sposób przygotowania
Ogórki obrać, umyć, pokroić w plasterki i zasypać 2 łyżkami soli. Odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać wodę. Marchewki obrać, pokroić w plasterki i obgotować w osolonej wodzie około 3 minut. Czosnek i cebulę obrać i pokroić na talarki. Z zielonej pietruszki poodrywać listki od łodyżek. Ogórki, marchewkę, czosnek, cebule i pietruszkę razem ze sobą wymieszać. Przełożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę w słoiku. Zakręcić. Zapasteryzować 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz