poniedziałek, 6 lipca 2015

Chłodnik botwinkowo-ogórkowy

Mamy upały i nikomu w taką pogodę nie chce stać się w kuchni przy garach :)
Dlatego też chłodniczek idealny przy takiej pogodzie :)
Zapraszam :)

Chłodnik botwinkowo-ogórkowy


Składniki
 
400 ml kefiru
400 ml jogurtu naturalnego
1 pęczek botwinki
woda potrzebna do ugotowania botwinki
1 zielony ogórek
1/2 pęczka koperku
2 ząbki czosnku
sól do smaku
 
 
Sposób przygotowania
 
Botwinkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Kilka liści opłukać i pociąć na mniejsze kawałki. Dać z botwinką do garnka, zalać wodą, doprawić do smaku solą i gotować do miękkości. Ostudzić. Odcedzić. Ogórka umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Koperek opłukać a następnie posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ugotowaną botwinkę razem z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem połączyć z kefirem i jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku solą i dobrze razem wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę do schłodzenia.

6 komentarzy:

  1. Wygląda bosko.. to aż wstyd, ale nigdy nie robiłam chłodnika. Ba.. nawet go nigdy nie jadłam. Jakoś nie mogę się przełamać.. A Twój wygląda przepięknie. Pozdrawiam, www.mojegotowanieiblogowanie.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do przełamania się :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie chłodniki,idealne na upały i takie smakowite;)

    OdpowiedzUsuń