czwartek, 31 marca 2016

Placki z jabłkami z serka wiejskiego

Na dzisiaj moja córcia zamówiła sobie placuszki.
No jak bym jej mogła odmówić :)
Sama chętnie sobie podjem, bo dzisiaj zbytnio humor po wizycie u lekarza mi nie dopisuje.


Placki z jabłkami z serka wiejskiego
 



 
 
Składniki
 
2 serki wiejskie
6 łyżek mąki Szymanowskiej uniwersalnej
3 jajka
1 jabłko
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Olej Polski do smażenia
ewentualnie cukier puder do posypania placków
 
 
Sposób przygotowania
 
Jabłko obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Serki wiejskie przełożyć do miski. Dodać do nich starte jabłko, mąkę Szymanowską uniwersalną, jajka, sól, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać Olej Polski. Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu najlepiej posypane cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. Pyszności;) dzieki za przepis,super

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już takie zwykłe placuszki z serkiem wiejskim, ale z dodatkiem jabłuszka jeszcze nie. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki z jabłkiem robiła moja mama. Bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu uwielbiamy takie placki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł z tymi placuszkami :) serek musi fajnie się komponować :)

    OdpowiedzUsuń