czwartek, 24 marca 2016

Bigos z kapusty pekińskiej z żurawiną

Bigos :)
Ja uwielbiam :)
Czy to z kiszonej czy ze słodkiej kapusty.
Przeważnie ten z kiszonej. Zawsze robię go więcej i wkładam do słoików. Gdy tylko przyjdzie ochota, pyk, słoiczek otwieram i mam :)
Dzisiaj też będzie bigos ale troszkę inny :)
Zobaczcie sami.

 Bigos z kapusty pekińskiej z żurawiną




 
 
Składniki
 
1 kapusta pekińska
3 kiełbasy śląskie
1 cebula
1 marchewka
sól do smaku
pieprz do smaku
1 koncentrat pomidorowy
50 g suszonej żurawiny Helio
olej do smażenia
 
 
Sposób przygotowania
 
 
Z liści kapusty wykroić twarde części. Następnie liście pokroić w paski. Przełożyć je do garnka, zalać wodą, posolić i gotować, aż liście będą miękkie. Odcedzić tak, żeby na dnie zostało trochę wody. Kiełbasy pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim marchewkę. Dodać ją do kapusty. Ponownie na patelni rozgrzać olej i tym razem smażyć na nim kiełbasę z cebulą. Usmażone dodać do kiełbasy razem z koncentratem pomidorowym i suszoną żurawiną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco.

1 komentarz: