środa, 16 marca 2016

Babka kakaowa z polewą krówkową

Oj dawno nie było tu żadnej babeczki :)
Ale takiej zjadliwej :)
Czas nadrobić zaległości :)

 Babka kakaowa z polewą krówkową
 






Składniki
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
0,5 szklanki oleju
200 ml kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
200 g masy krówkowej Helio
2 łyżki kakao
1 garść płatków migdałów
Sposób przygotowania
Jajka ubić z cukrem tak, aby cukier się rozpuścił. Dodać olej i kefir, cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Cały czas mieszając porcjami dodawać do ciasta. Dobrze razem wyrobić. Gotowe ciasto przelać do formy keksowej. Piec 40 - 50 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka". Ostudzić. Masę krówkową przełożyć do garnka i podgrzać, żeby stała się luźna. Wierzch babki polać masą krówkową. Posypać płatkami migdałów i odstawić do zastygnięcia masy.
Babkę upiekłam w formie od firmy PapilArt
Forma w środku wyłożona warstwą silikonu.
Jak dla mnie rewelacja :)
Bez smarowania tłuszczem i wysypywania bułką tartą babeczka łatwo wychodzi z formy.

1 komentarz: