środa, 30 marca 2016

Kapsalon

Kochani dzisiaj za zdrowo nie będzie.
No ale blog nie jest też o tematyce dietetycznej :)
Przygotowałam niedawno mężowi na kolację domowy fast-food.
Tak mu zasmakowało, że co chwilę się dopomina o to.
A o czym dokładnie mowa ?
Zerknijcie poniżej :)

 Kapsalon
 



Składniki
0,5 kilograma frytek
2 piersi z kurczaka
300 gram sera homogenizowanego naturalnego
1 mały jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
przyprawa do gyrosa
1 pomidor
1 ogórek zielony długi
4 ogórki konserwowe
1 czerwona cebula
1 mała kapusta pekińska
sól do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w paseczki lub kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa i wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Serek homogenizowany wymieszać z jogurtem naturalnym, czosnkiem i solą do smaku. Z liści kapusty pekińskiej wykroić głęby i resztę pokroić w paseczki. Pomidora, ogórek zielony i ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.Olej rozgrzać na patelni. Smażyć na nim wcześniej przyprawionego kurczaka. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Do formy jednorazowej do zapiekania (keksówki) na spód ułożyć frytki a na to mięso z kurczaka. Zapiec w piekarniku 15-20 minut w 180 st C. Następnie od razu po wyjęciu z piekarnika posmarować sosem czosnkowym, na to ułożyć plastry pomidora, ogórka zielonego i ogórka konserwowego oraz piórka cebuli. Wszystko przykryć pokrojoną kapustą pekińską. Podawać od razu po przygotowaniu.


5 komentarzy: