środa, 30 stycznia 2019

Klopsiki w sosie paprykowo - pomidorowym

Dzień dobry :)

Nie wiem czy Wy też ale ja bardzo lubię szybkie obiady.
Mimo, iż kocham gotować ;)
Nieraz zdarza się tak, że muszę obiad robić 2 razy, ponieważ mąż później wraca z pracy.
Takie obiady do odgrzania, podawane z makaronem lub ryżem to moja miłość :)
Dlatego też dzisiaj mam dla Ws propozycję takiego właśnie obiadu.

 Klopsiki w sosie paprykowo - pomidorowym



Składniki
0,5 kilograma mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 czerstwa bułka
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 papryki czerwone
1 cebula
30 dag pieczarek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Mięso mielone przełożyć do miski.
Bułkę namoczyć w wodzie, po czym dobrze odcisnąć.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Do mięsa dodać bułkę, czosnek i jajko.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Dokładnie wszystko razem wymieszać.
Z masy mięsnej formować małe klopsiki.
Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Usmażone klopsiki zdjąć z patelni.
Papryki opłukać, wyciąć gniazdo nasienne a miąższ pokroić w paski.
Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki.
Pieczarki opłukać i pokroić w plastry.
Warzywa usmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się klopsiki.
Dodać cukier oraz Vegetę Natur z czosnkiem do smaku.
Na końcu dodać koncentrat pomidorowy oraz wodę, wymieszać.
Dodać wcześniej usmażone klopsiki i gotować razem na wolnym 5 minut.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz