poniedziałek, 7 stycznia 2019

Serniczki jagodowe

Dzień dobry :)

Pyszny deser jagodowy.
Ja pomalutku zaczynam opróżniać zapasy.
Dlatego też widząc zamrożone jagody od razu wiedziałam co z nich przygotuję.
W sezonie letnim można oczywiście użyć jagód świeżych.

 Serniczki jagodowe

 


Składniki
 
250 ml jagód
200 gram sera homogenizowanego naturalnego
100 gram sera mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
cukier do smaku
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wrzącej wody
 
 
Sposób przygotowania
 
Jagody opłukać, odcedzić z nadmiaru wody. Mrożone - rozmrozić. 1/4 szklanki odłożyć do dekoracji. Resztę jagód rozgnieść lub zmiksować blenderem. Ser homogenizowany wymieszać z serem mascarpone. Dodać cukier i rozgniecione jagody. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Przelać do masy serowej i dokładnie szybko razem wymieszać. Masę serową przełożyć do słoiczków. Odstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier puder i dokładnie razem wymieszać. Ubitą śmietankę przełożyć do dekoratora i wycisnąć na masę serową. Na wierzchu posypać odłożonymi wcześniej jagodami. Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz