piątek, 25 stycznia 2019

Ajerkoniak

Dzień dobry :)

Dzisiaj przepis na ajerkoniak.
Bardzo gęsty, domowej roboty.
Idealny na babskie spotkanie (i nie tylko).

Ajerkoniak



Składniki
 
6 żółtek
1 laska wanilii
1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego
1,5 szklanki cukru
250 ml spirytusu
 
Sposób przygotowania
 
Laskę wanilii przekroić na pół i ostrym nożem wyskrobać ziarenka.
Żółtka i cukier ubić mikserem do białości.
Mleko zagęszczone podgrzać razem z ziarenkami wanilii.
Gdy będzie ciepłe małym strumieniem wlewać do jajek, cały czas miksując.
Na samym końcu wlać spirytus i dobrze razem wymieszać.
Przelać do butelek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz