sobota, 19 stycznia 2019

Ciasto chałwowe

Dzień dobry :)

Jakiś czas temu robiłam ciasto budyniowe.
Na tej samej podstawie zrobiłam ciasto chałwowe.
Powiem Wam szczerze, jeżeli ktoś lubi chałwę, musi to ciasto zrobić. 
Jest rewelacyjne.
I wcale nie takie trudne do zrobienia.
Kruche herbatniki, masa budyniowa z chałwą i polewa czekoladowa.
Brzmi nieźle ?

Ciasto chałwowe



Składniki
 
1 litr mleka
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
400 gram chałwy
2 żółtka
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
250 gram masła
150 gram dżemu z czarnej porzeczki
220 gram herbatników petit - beuerre
 
POLEWA
 
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
4 łyżki ciemnego kakao
 
 
Sposób przygotowania
 
Połowę mleka wlać do garnka.
Dodać cukier i pokruszona chałwę.
Wstawić na gaz.
Mieszać, żeby cukier i chałwa się rozpuściły.
Doprowadzić do wrzenia.
Drugą część mleka wlać do miseczki.
Dodać obie mąki oraz żółtka.
Dokładnie razem wymieszać.
Gdy mleko z chałwą zacznie wrzeć, wlać do niego mleko z mąkami i żółtkami.
Cały czas mieszając ugotować gęsty budyń.
Od razu po ugotowaniu przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem.
Cały czas mieszając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Wlać do masy budyniowej i dokładnie razem połączyć.
Blaszkę o wymiarach 25 cm / 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód ułożyć warstwę herbatników.
Posmarować dżemem.
Na to wyłożyć masę budyniową. Wyrównać.
Następnie na masę wyłożyć kolejną porcję herbatników, docisnąć ręką i przełożyć do lodówki.
Schłodzić 1 godzinę.
 
Masło, cukier i mleko przełożyć do garnka.
Podgrzewać do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.
Uważać, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdjąć z ognia.
Wsypać kakao i energicznie, najlepiej rózgą, dokładnie wymieszać.
Polewą polać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz