wtorek, 1 stycznia 2019

Torcik makowy

Dzień dobry :)

Witam Was w Nowym Roku :)
Od razu zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia.
Kochani wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Oby był lepszy niż ten poprzedni :)

 Torcik makowy



Składniki
 
500 gram serka mascarpone
600 ml śmietanki 30 %
4 łyżki rumu
cukier puder do smaku
garść orzechów włoskich
150 gram maku
100 gram cukru
25 gram miodu
20 gram masła
100 gram okrągłych biszkoptów
1 opakowanie żelatyny na 2,5 litra wody
1/3 szklanki wrzącej wody
garść płatków migdałowych
50 gram żurawiny
1/4 zimnej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka rumu
 
Sposób przygotowania
 
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.
1/4 szklanki zimnej wody wymieszać z cukrem i 1 łyżką rumu.
W mieszance maczać biszkopty i ułożyć je na dnie tortownicy.
Mak wsypać do wrzącej wody. Gotować 30 minut.
Następnie odcedzić i ostudzić.
Mak zemleć 3 razy.
W garnku rozpuścić cukier, miód i masło.
Dodać zmielony mak.
Krótko razem podgrzać, do połączenia się składników.
Odstawić do ostygnięcia.
Orzechy włoskie posiekać.
Ser mascarpone wymieszać mikserem z masa makową.
Dodać rum i orzechy włoskie.
Przemieszać.
W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Dokładnie wymieszać.
Żelatynę wlać do ubitej śmietanki.
Energicznie wymieszać, żeby nie było grudek.
Ubitą śmietankę dodać do masy z serka mascarpone i maku.
Masę doprawić do smaku cukrem pudrem i delikatnie wszystko ze sobą połączyć.
Na biszkopty wylać masę makową. Wyrównać.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekorować płatkami migdałowymi i świeżą żurawiną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz