niedziela, 3 lutego 2019

Ciasteczka orzechowe

Witajcie :)

Pyszne i szybkie do zrobienia ciasteczka z masłem orzechowym.
Masło orzechowe uwielbiam, zawsze wyjadam je łyżką prosto ze słoika.
Jednak tym razem postanowiłam zrobić z niego ciasteczka.
Pomagała mi moja córcia.
Nie ukrywam, że była z tego faktu bardzo zadowolona.

 Ciasteczka orzechowe




Składniki


450 gram masła orzechowego

1 jajko

3/4 szklanki cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 gram masła


Sposób przygotowania


Masło orzechowe, masło, cukier i jajko przełożyć do miski.

Dokładnie razem zmiksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Porcjami dodawać do masy orzechowej.

Dokładnie razem połączyć wszystkie składniki.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.




Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy.



Za pomocą tłuczka do mięsa spłaszczyć każdą kulkę.



Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 - 25 minut w 180 st C.
Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz