środa, 9 września 2015

Karkówka faszerowana mielonym

Pyszne mięsko, które pojawia się w moim domu w każde święta i uroczystości rodzinne :)
Zapraszam :)

Karkówka faszerowana mielonym




Składniki

2 kilogramy karkówki
1 słoiczek czosnku w ziołowym oleju
0,5 kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
2 ząbki czosnku
majeranek, sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
woda do podlania mięsa

Sposób przygotowania

Karkówkę umyć, osuszyć. Naciąć ja na pół, ale nie docinać jej do końca. Lekko ja rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Bułkę odcisnąć z nadmiaru wody. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do mięsa mielonego dodać jajko, odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko razem mieszamy. Na rozbitą karkówkę rozkładamy masę z mięsa mielonego. Na to układamy odsączone z oleju ząbki marynowanego czosnku. Następnie zwijamy formując roladę. Spiąć szpilkami do rolad lub związać sznureczkiem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, a następnie próżyć dobrą godzinę do miękkości podlewając roladę wodą. W miarę potrzeby uzupełniać płyn, aby karkówka się nie przypaliła. Karkówkę można również upiec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Można podawać na ciepło jak i na zimno pokrojona w plastry.


2 komentarze: