czwartek, 24 września 2015

Babeczki marchewkowe - zdrowa słodycz

Lubicie marchewkę ?
Tym razem w wersji na słodko :) 

Babeczki marchewkowe - zdrowa słodycz











Składniki



18 szt korpusów mini babeczek

lub babeczki pieczemy sami

CIASTO na korpusy babeczek

2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
175 g masła
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego

MASA

30 dag Marwitek (2 opakowania)
0,5 litra świeżego soku marchewkowego
szczypta soli
cukier do smaku
3 łyżeczki żelatyny


Sposób przygotowania


CIASTO

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Małe foremki do babeczek wysmarować tłuszczem. Dno i brzegi tych foremek wylepić schłodzonym ciastem. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 - 30 minut w 180 st C. Odstawić do ostygnięcia.

MASA

Marwitki zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondla, zalać sokiem z marchewki, dodać szczyptę soli i wstawić na gaz. Po 15 minutach gotowania wsypać do smaku cukier. Wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie marwitki zblendować na gładką masę, dodać do nich żelatynę i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie letnia przełożyć ją do upieczonych wcześniej babeczek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Dowolnie udekorować.


Twój zdrowy lunchbox z Marwit

2 komentarze: