piątek, 21 sierpnia 2015

Zawijasy z boczkiem

Dobre i z grilla i z patelni.
Mimo, że dzisiaj piątek to moja propozycja jest mięsna :)
Zapraszam

Zawijasy z boczkiem






Składniki
10 plastrów boczku parzonego
10 plastrów szynkowej
5 ogórków konserwowych
1 cebula
smalec wieprzowy do smażenia
Sposób przygotowania
Ogórki pokroić na ósemki. Cebulę obrać i pokroić na piórka. Na plaster szynkowej ułożyć kilka ósemek ogórka, zwinąć w łódeczkę i od góry nałożyć plaster boczku. Owinąć nim dookoła szynkową z ogórkiem i spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać smalec. Włożyć na niego cebulę pokrojoną w piórka i zawijasy. Zawijasy smażyć ze wszystkich stron na rumiano. Najlepiej smakują z pieczywem i musztardą lub ketchupem.

Można je również przygotować na grillu.

Podane na talerzu od Porcelany Bogucice

3 komentarze: