poniedziałek, 21 września 2015

Pierś z kurczaka nadziewana oliwkami

Pierś z kurczaka z bardzo smakowitym nadzieniem.
Zwykłe kotlety już nam się znudziły więc postanowiłam troszkę urozmaicić mięso na obiad.
Zapraszam, szczególnie wielbicieli oliwek :)

Pierś z kurczaka nadziewana oliwkami





Do przygotowania kurczaka użyłam
2 piersi z kurczaka
1 marchew
1 pietruszka
kawałek pora (około 6 cm)
1 łyżka zielonych oliwek
1 łyżka czarnych oliwek
1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów w oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia mięsa
tłuszcz do smażenia
Wykonałam następująco
Piersi z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Wbić nóż w najgrubszym miejscu piersi i naciąć w środku uważając aby nie rozciąć do końca. Naciąć tak, aby powstała kieszonka. Tak samo postąpić z drugą piersią z kurczaka. Mięso posypać solą i pieprzem z jednej i drugiej strony (zewnętrznej). Marchew i pietruszkę obrać i opłukać. Pora obrać z zewnętrznej warstwy i również opłukać. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w słupki a pora pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz (u mnie olej) i dać na niego warzywa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć do miękkości warzyw co chwile mieszając. Gotowe warzywa przełożyć do miski. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu. Dodać do nich oliwki oraz suszone pomidory. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przygotowany farsz przełożyć do kieszonek z kurczaka. Rozcięty brzeg można spiąć wykałaczką, lecz należy pamiętać o jej wyjęciu po upieczeniu. Jajko rozbełtać. Przygotowane piersi z kurczaka obtoczyć ze wszystkich stron w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu. Uważać, żeby mięso usmażyło się z każdej strony. Po usmażeniu pokroić w plastry. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Podane na talerzu od Porcelany Bogucice

3 komentarze: