poniedziałek, 2 lutego 2015

Eklerki

Tak sobie siedzę i myślę ... mam ochotę na coś słodkiego :)
No to do roboty.
Powstały te oto małe cudeńka.
Znikły w mgnieniu oka.

Eklerki


Składniki
 
250 g masła
2 szklanki wody
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 jajek
szczypta soli
polewa czekoladowa
1 litr śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
 
 
Sposób przygotowania
 
Wodę i masło przełożyć do garnka. Rozpuścić masło i doprowadzić do wrzenia. Gdy zacznie się gotować wyłączyć gaz i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i drewnianą łyżką energicznym ruchem dobrze razem wymieszać. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Odstawić aby ostygło. Do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku i wyrabiać mikserem lub drewnianą łyżką. Na samym końcu dać szczyptę soli. Dobrze wyrobić. Ciasto przekładać do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną pergaminem podłużne ciasteczka. Piec 20 - 30 minut w 200 st C. Po upieczeniu ostudzić. Połowę ciasteczek polać polewą czekoladową. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dobrze razem wymieszać. Na ciasteczka bez czekolady nakładać porcje bitej śmietany i przykryć ciasteczkiem z polewą. Można podawać od razu po przygotowaniu. 
 
Jeżeli chcemy, żeby śmietana nam się dłużej utrzymała należy przed końcem ubijania dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie ( 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i ostudzić ).

7 komentarzy:

  1. Mniam...ja też chcę :) choty mi an nie narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu ale pyszności. Podrzuć dla mnie kilka sztuk :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne! już się na mnie patrzą tymi małymi oczkami,,,hheh :3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha :) Uwielbiam eklerki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale się nie dziwię że szybko znikały, wyglądają bardzo apetycznie!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię eklerki ze śmietaną i masa budyniową .

    OdpowiedzUsuń