poniedziałek, 9 lutego 2015

Delikates drobiowy

Tym razem coś do chleba.
Bardzo smaczna wędlinka drobiowa.
Dziecinnie prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.
Oczywiście przygotowana w szynkowarze.
Nie mogę się nachwalić tego cuda.
Wędlinę robimy z czego lubimy i wiemy co jest w środku.
Jeśli chcecie zaopatrzyć się w szynkowar zapraszam Was tu.

Delikates drobiowy



Składniki
 
4 piersi z kurczaka
3 łyżki przyprawy kebab - gyros
4 łyżki żelatyny 
 
 
Sposób przygotowania
 
Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć a następnie pokroić w większą kostkę. Następnie pokrojone mięso posypać przyprawą i żelatyną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do woreczka (do gotowania wędlin lub w rękaw do pieczenia mięsa). Szczelnie zamknąć. Włożyć do szynkowara i zamknąć. Odstawić do lodówki na całą noc. Rano wyjąć szynkowar z lodówki i odstawić na 2 godziny, żeby doszedł do temperatury pokojowej. Wstawić do garnka, zalać wodą 1 cm poniżej krawędzi i włączyć gaz. Parzyć w temperaturze 90 st C przez 90 minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia a następnie włożyć na całą noc ponownie do lodówki. Wyjąć delikatnie z szynkowara i z folii i szyneczka gotowa do spożycia.

8 komentarzy:

  1. O wpadłyśmy na ten sam pomysł z szyn-kowarem . U mnie też dzisiaj szyneczka troszkę inna ale też bardzo smaczna .

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna mozaik a do chleba, i do tego z przyprawą gyros genialny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jemy dzis tak samo, jak to zauwazylas :) Pycha mozaika

    OdpowiedzUsuń
  4. Super Kasiu :-) fajna szyneczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiej pojemności jest ten szynkowar 900g?

    OdpowiedzUsuń
  6. a co jeśli nie mam szynkowaru... czymożna czymś go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to nie mam pojęcia. Bez szynkowaru nigdy nie próbowałam

      Usuń