poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Ryba w zalewie octowo - pomidorowej

Kochani moi po powrocie z urlopu trzeba zakasać rękawy i brać się ostro do pracy z wpisami na blogu.
Pogoda dopisuje letnim wypoczynkom.
U mnie wypoczynek to nie tylko leniuchowanie ale także pichcenie.
Jak wiecie stanie przy garach sprawia mi ogromną przyjemność, także podczas urlopu Wasza babeczka przygotowała kilka pyszności do których przepisy pojawią się tutaj :)
Na pierwszy ogień idzie rybka :)

Ryba w zalewie octowo - pomidorowej





Do przygotowania potrawy użyłam

1 kilogram fileta z mintaja

1 kilogram cebuli
1 słoik ogórków konserwowych
sól, pieprz do smaku
jajko do panierki
bułka tarta do panierki
olej do smażenia



ZALEWA



2 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki octu
2 łyżki cukru
5 łyżek ketchupu łagodnego Kielecki  (klik)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
ziele angielskie
liść laurowy
sól do smaku




Sposób przygotowania

Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać solą i pieprzem. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Wszystkie składniki zalewy zagotować.Cebule pokroić w półksiężyce a ogórki w plasterki.W naczyniu układać na przemian rybę, cebulę i ogórki.Zalać gorącą zalewą i odstawić do przegryzienia ( najlepiej na całą noc )

Ryba podana na talerzu od Porcelana Bogucice.

2 komentarze: