wtorek, 18 sierpnia 2015

Muszle zapiekane z mielonym i fetą

Upały odpuściły, więc w kuchni można odpalać piekarnik :)
W sumie w upały tez można ale teraz przynajmniej pot po tyłku nie leci hihi :)
No dobra kochani :) u babeczki dzisiaj taki obiadek :)

Muszle zapiekane z mielonym i fetą




Do przygotownia muszli użyłam
 
12 sztuk makaronu duże muszle (conchiglioni)
30 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 opakowanie sera feta (270 gram)
1 czerstwa bułka
1 jajko
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy Kieleckiej grillowej 
3 szklanki bulionu drobiowego
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
 
 
Wykonałam następująco
 
Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Gdy zmięknie dobrze odcisnąć. Ser feta pokroić w kostkę, nie za drobną. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać do niego odciśniętą bułkę, jajko, czosnek, musztardę, przyprawy do smaku i dobrze razem wymieszać. Na samym końcu do masy mięsnej dodać pokrojony ser i delikatnie razem wymieszać. Masę mięsną przełożyć do wcześniej ugotowanych muszli makaronowych. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem drobiowym i wstawić do piekarnika. Piec 30 - 40 minut w 180 - 200 st C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.


Muszle podane na Porcelanie Bogucice

3 komentarze: