wtorek, 11 sierpnia 2015

Lemoniada z czerwonej porzeczki

Żar leje się z nieba.
W takie upały nic się nie chce tylko pić.
Dlatego ja dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną lemoniadkę.
Najlepsza schłodzona lub z lodem.
Zapraszam :)

Lemoniada z czerwonej porzeczki



Składniki
 
1 kilogram czerwonych porzeczek
1 limonka
3 litry wody
cukier do smaku
 
 
Sposób przygotowania
 
Porzeczki opłukać a następnie obrać. Obrane przełożyć do garnka. Limonkę umyć, pokroić w plasterki i dać do porzeczek. Owoce zalać wodą. Wsypać cukier do smaku i gotować 20 minut na średnim ogniu. Ostudzić i powstałą lemoniadę przecedzić przez gazę lub gęste sitko. Schłodzić. Podawać mocno schłodzone lub z kostkami lodu.

4 komentarze: