środa, 21 sierpnia 2019

Pulpety serowe z warzywami

Dzień dobry :)

Pulpety z mięsa mielonego z różnymi dodatkami to świetny pomysł na szybki obiad.
U mnie dzisiaj właśnie taki będzie.
W każdym pulpeciku kostka sera.
Smażone z warzywami nabierają wyjątkowego aromatu.

 Pulpety serowe z warzywami



Składniki
 
500 gram mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
4 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
100 gram żółtego sera w kostce
1 litr bulionu drobiowego
2 puszki pomidorów
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 mniejsze cukinie
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
 
Sposób przygotowania
 
Mięso mielone przełożyć do miski.
Bułkę namoczyć i odcisnąć.
2 ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
Bułkę, czosnek, jajko, sól, pieprz i majeranek dodać do mięsa mielonego.
Dokładnie razem wymieszać.
Żółty ser pokroić w 1 cm kostkę.
Z masy mięsnej formować małe kuleczki.
W środek każdej wcisnąć kostkę żółtego sera.
Dokładnie zlepić, żeby ser nie wypłynął podczas gotowania.
Na gotujący się bulion kłaść pulpeciki.
Gotować 15 - 20 minut na średnim ogniu.
Papryki opłukać, osuszyć i usunąć z nich gniazdo nasienne.
Miąższ pokroić w kostkę.
Cukinie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę z czosnkiem.
Gdy zaczną robić się szkliste dodać obie papryki.
Posypać solą.
Przemieszać.
Gdy papryki delikatnie zmiękną dodać cukinie.
Smażyć razem 5 minut.
Dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na samym końcu dodać ugotowane pulpeciki.
Gotować razem jeszcze 5 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Ale kuszisz. Jakby mój Grzesiek to zoabaczył, to już by mi kazał gotować

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity pomysł. Sprawdzi się idealnie na jesienny posiłek.

    OdpowiedzUsuń