piątek, 9 sierpnia 2019

Drożdżówki z budyniem i czarnymi porzeczkami

Dzień dobry :)

Rewelacyjne, mięciutkie drożdżówki z budyniem i porzeczkami.
Tradycyjnie owoc może być każdy :)
Czy to do kawki, czy herbatki albo do szklanki mleka.
 Bardzo łatwe w przygotowaniu.
To jak ?
Skusisz się ?

Drożdżówki z budyniem i czarnymi porzeczkami



Składniki
 
500 gram mąki pszennej
100 gram masła
1/2 szklanki cukru
1 paczka suchych drożdży
1 szklanka mleka
szczypta soli
1 jajko
3 budynie waniliowe z cukrem
800 ml mleka
300 gram czarnej porzeczki
 
Sposób przygotowania
 
Masło rozpuścić z mlekiem.
Cukier, drożdże, sól i mąkę razem wymieszać.
Wlać ciepłe mleko z masłem.
Wyrobić jednolite ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 800 ml mleka.
Po ugotowaniu wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Porzeczki obrać, opłukać i osuszyć.
Z ciasta formować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kulkę spłaszczyć dnem szklanki.
Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Posmarować rozmąconym jajkiem.
Na każda drożdżówkę ułożyć łyżkę budyniu i czarnej porzeczki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 190 st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz