środa, 28 sierpnia 2019

Ogórki na zupę

Dzień dobry :)

Idąc za ideą, że nic w kuchni się nie marnuje przedstawiam Ci dzisiaj przepis jak w łatwy sposób wykorzystać duże, przerośnięte ogórki.
To przepis na tarte ogórki kiszone, które zimą przydają mi się do zupy ogórkowej.
Zresztą nie tylko, bo zdarza mi się podjadać je tak prosto ze słoika, bez żadnych dodatków :) 

 Ogórki na zupę




Składniki
 
3 kilogramy większych ogórków gruntowych
3 łyżki soli kamiennej
1 pęczek kopru
1 główka czosnku
10 cm kawałek chrzanu
 
Sposób przygotowania
 
Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Posolić i dokładnie wymieszać.
Czosnek obrać.
Połowę przecisnąć przez praskę i dodać do ogórków, wymieszać.
Chrzan obrać i pokroić w kawałki.
Do każdego słoika włożyć 2-3 kawałki chrzanu, czosnek i koper.
Następnie włożyć ogórki z solą i czosnkiem z powstałą zalewą do 3/4 wysokości słoika.
Przykryć folią spożywczą i zakręcić.
Odstawić w ciepłe miejsce na 4 dni.
Potem przenieść do piwnicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz