piątek, 30 sierpnia 2019

3 bit na krakersach

Dzień dobry :)

Weekendowa kawa bez ciasta nie może się udać :)
Dlatego dzisiaj 3 bit bez pieczenia na krakersach.
Słone krakersy i słodka masa współgrają idealnie.

 3 bit na krakersach




Składniki
 
350 gram krakersów
400 gram masy krówkowej
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki (z górką) mąki pszennej
5 łyżek (z górką) mąki ziemniaczanej
4 jajka
150 gram masła
660 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
50 gram startej gorzkiej czekolady
 
Sposób przygotowania
 
Blachę o wymiarach 28 cm / 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód rozłożyć warstwę krakersów.
Rozsmarować na nich masę krówkową i przykryć kolejną warstwą krakersów.
Wstawić do lodówki.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem.
W pozostałej szklance mleka wymieszać jajka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Dobrze połączyć ze sobą, żeby nie było grudek.
Wlać na gotujące się mleko z cukrem i ugotować gęsty budyń energicznie mieszając.
Zestawić z kuchenki i wierzch przykryć folią spożywczą.
Odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć mikserem na puch.
Dodawać zimny budyń po 1 łyżce.
Dobrze wymieszać.
Wyłożyć na krakersy i masę krówkową.
Przykryć kolejną warstwą krakersów.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Cały czas ubijając wlewać małym strumieniem żelatynę.
Dobrze razem połączyć.
Wyłożyć na ostatnią warstwę krakersów.
Równo rozsmarować.
Wierzch posypać startą czekoladą.
Ciasto przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, do całkowitego stężenia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz