czwartek, 22 sierpnia 2019

Ogórki z przyprawą gyros

Dzień dobry :)

Czas przetworów w pełni.
Dzisiaj przepis na ogórki z przyprawą gyros.
Przepyszne, słodko-kwaśne. 
Warte wypróbowania.

 Ogórki z przyprawą gyros

 



Składniki
 
3 kilogramy ogórków
4 marchewki
4 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
3 szklanki cukru
1 szklanka octu
0,5 szklanki oleju
1 opakowanie przyprawy gyros
 
Sposób przygotowania
 
Ogórki dokładnie umyć.
Odciąć końcówki.
Pokroić w 1,5 cm - 2 cm kawałki.
Pokrojone ogórki przełożyć do miski.
Zasypać solą, wymieszać i odstawić.
Cebule obrać i pokroić w pół plasterki.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie pokrojone warzywa oraz pozostałe składniki dodać do ogórków.
Dokładnie wszystko razem wymieszać, aby rozpuścił się cukier.
Odstawić na 6 godzin.
Co jakiś czas przemieszać.
Po tym czasie ogórki razem z zalewą przełożyć do słoików.
Zakręcić.
Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania.
Wyjąć, odwrócić do góry dnem.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz