środa, 21 grudnia 2016

Ryba po grecku krok po kroku

Dzień dobry :)
Przygotowania do świąt idą pełną parą.
Ja jutro biorę się za rybę po grecku.
Jeżeli ktoś ma ochotę postawić takową na wigilijnym stole zapraszam do zerknięcia jak robię ją ja.

Ryba po grecku krok po kroku






Składniki
1 kilogram filetów z morszczuka w kostce
4 duże marchewki
2 duże pietruszki (korzeń)
2 cebule
190 gram koncentratu pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
2 szklanki wody do podlania warzyw
Sposób przygotowania
Rybę rozmrozić. Polać sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem z obu stron. 
Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Uważać podczas przewracania ryby, ponieważ jest ona bardzo delikatna i może się pokruszyć. 

Marchewki i pietruszki obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na rozgrzany tłuszcz przełożyć warzywa. Doprawić solą, pieprzem oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Wymieszać i razem przesmażyć około 10 - 15 minut na średnim ogniu.
 Dodać koncentrat pomidorowy i wodę, wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut. Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu i przykryć ją usmażonymi warzywami. Warzywa można podzielić na dwie części i najpierw jedną część warzyw ułożyć w naczyniu, na to dać rybę i na to resztę warzyw. Odstawić najlepiej na całą dobę do przegryzienia. 


Rybę podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię taka rybkę 😊 pyszna nie tylko we Wigilię 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Rybka po grecku u nas zawsze jest na Wigilii.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! na wigilijnym stole byc musi :)

    OdpowiedzUsuń