poniedziałek, 5 grudnia 2016

Pęczotto z warzywami

Dzień dobry :)
Szukacie pomysłu na obiad , zerknijcie poniżej.  
Pęczotto idealne na chłodne dni.
Oj można się nim najeść :)

 
Pęczotto z warzywami
 

 Składniki
 
1,5 szklanki kaszy pęczak
1 czerwona papryka
1 cebula
30 dag pieczarek
1 cukinia
70 dag pomidorów
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
 
 
Sposób przygotowania
 
Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Przelać zimną wodą i odcedzić. Paprykę opłukać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki i razem z cebulą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu doprawiając do smaku solą i pieprzem. Cukinie opłukać, odkroić końce, przekroić na 4 części, odkroić pestki i resztę pokroić w kostkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Pomidory opłukać, pokroić w kostkę i usmażyć do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Wszystkie usmażone warzywa wymieszać ze sobą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. dodać kaszę i razem wszystko wymieszać. Podawać na gorąco.

1 komentarz: