piątek, 16 grudnia 2016

Piernik z serem

Dzień dobry :)
Nadszedł weekend to do kawusi musi być coś słodkiego.
Tym razem postanowiłam połączyć ciasto na piernik z sernikiem.
Uwielbiam ten piernikowy czas przed świąteczny, tak pięknie zawsze pachnie w całym domu.
Czuć święta :)
Do keksówki wlewałam na przemian warstwy ciasta.
Razem wszystko upiekłam i wyszło wspaniałe, wilgotne ciacho.
Podczas pieczenia warstwy ciasta zmieszały się ze sobą i powstały esy floresy :)
Powiem Wam, że do przepisu jeszcze nie raz powrócę, ponieważ ciasto bardzo mi zasmakowało.
I na Święta tez upiekę :)
Zawsze tylko albo sernik albo piernik.
Tym razem postawię na nutkę nowoczesności i zaskoczę moich gości.

Piernik z serem






Składniki


CIASTO PIERNIKOWE


2 jajka

0,5 szklanki cukru

3 łyżki miodu

0,5 szklanki oleju

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki piwa ciemnego karmelowego

2 łyżki powideł śliwkowych

2 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 opakowanie przyprawy do piernika Delecta


MASA SEROWA


0,5 kilograma sera twarogowego śmietankowego

0,5 szklanki cukru

1 budyń śmietankowy (proszek)

2 jajka

1 szklanka śmietanki 30 %


POLEWA


0,5 szklanki cukru

1/3 szklanki wody

3 łyżki kakao

0,5 szklanki śmietanki 30 %

2 łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki zimnej wody


posypka kokosowa karmelizowana Decorada Delecta do ozdoby

posypka arachidowa prażona Delecta do ozdoby
karmel Decorada Delecta do ozdoby



Sposób przygotowania


CIASTO PIERNIKOWE


W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać jajka, miód, olej, piwo oraz powidła. Następnie wymieszane składniki suche dodać do składników mokrych i dokładnie razem połączyć ze sobą.


MASA SEROWA


Ser wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym i żółtkami. Białka ubić na pianę. Śmietankę ubić na sztywno. Ubite białka i śmietankę dodać do masy serowej i najlepiej drewnianą łyżką dobrze wszystko razem wymieszać.


Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piernikowe podzielić na 3 części a masę serową na dwie części. Do formy wlać najpierw jedną część ciasta piernikowego, na to delikatnie jedną część masy serowej, na to znowu ciasto piernikowe, masa serowa i na wierzchu ciasto piernikowe. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 160 - 180 st C lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić i odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier do pieczenia.


POLEWA


Żelatynę dobrze wymieszać w 1/4 szklance zimnej wody. Odstawić na chwile do napęcznienia. Cukier, wodę i kakao przełożyć do garnka i zagotować. Wyłączyć gaz. Dolać śmietankę i dobrze wymieszać. Przecedzić przez sitko, żeby nie było grudek. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Gdy polewa zacznie się ściągać polać nią ciasto. Na wierzchu posypać posypką kokosową karmelizowaną oraz posypką arachidową prażoną i karmelem. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia polewy.
Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

4 komentarze: