poniedziałek, 19 grudnia 2016

Jajecznica z kalerosse

Dzień dobry :)
Wstaję rano i myślę o śniadaniu.
Co by tu wysmyczyć.
Kanapki troszkę się znudziły.
W sumie dawno nie miałam jajecznicy.
No to dzisiaj sobie zrobię.
Ale nie taką zwykłą.
Wiecie co, dodam do niej kalerosse.
Słyszeliście o czymś takim ?
 Kalerosse to nowe warzywo na naszym rynku.
Wprowadziła je na rynek marka Fit & Easy.
Kalerosse to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu - mające bardzo szerokie zastosowanie kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.
 Kalerosse w przekroju przypomina brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki.
Można je jeść na surowo, dusić, piec w piekarniku, gotować czy grillować. 
Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.


Jajecznica z kalerosse






 



Składniki


4 jajka

6 kalerosse

8 pomidorków koktajlowych

0,5 łyżeczki cukru

3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %

2 łyżki masła

sól do smaku



Sposób przygotowania


Kalerosse opłukać, osuszyć i przekroić na pół. Pomidorki opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Jajka rozbić do miski. Dodać do nich cukier, śmietankę oraz sól do smaku. Na patelni roztopić masło. Smażyć na nim kalerosse i pomidorki kilka minut co chwile mieszając. Na warzywa wlać masę jajeczną. Cały czas mieszając smażyć do momentu ścięcia się jajek. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

1 komentarz: