Dzień dobry :)
Temperatura odpuściła, upały odeszły więc pora odpalać piekarniki.
Kochani, mam dla Was przepis na sernik z mlekiem skondensowanym.
Spróbujcie a nie pożałujecie.
Uwierzcie mi :)
Na uszko Wam szepnę, że sernik zrobił furorę podczas sesji do Chwili Dla Ciebie jaką ostatnio miałam wspólnie z moją mamuśką :)
Sernik z mlekiem skondensowanym
Składniki
1 kilogram sera twarogowego śmietankowego
2 budynie śmietankowe na 0,5 litra mleka
150 gram herbatników petit-beurre
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 gramy)
5 jajek
0,5 szklanki cukru
1 szklanka śmietanki 30 %
Sposób przygotowania
Ser
twarogowy przełożyć do miski. Dodać cukier i utrzeć mikserem. Cały czas
ubijając dodać jajka i proszek budyniowy. Do masy serowej wlać mleko
skondensowane. Wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy
serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Na blachę wyłożyć papier do
pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki petit-beuerre. Na herbatniki wylać
masę serową. Ciasto piec 1 godzinę w 160 - 180 st C lub do tzw "suchego
patyczka". Po upieczeniu dobrze ostudzić. Na wierzchu ułożyłam kwiatki
cukrowe.
Jeżeli ktoś nie lubi bardzo słodkich wypieków cukier w serniku można pominąć :) Samo mleko skondensowane słodzone wystarczy :)
Sernik w wykonaniu Pani Basi
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy.
Sernik w wykonaniu Pani Basi
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy.

Coś w sam raz dla mnie :) Gratuluję sesji :)
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja dla mnie, bo sernik wygląda na kremowy, ale przy tym delikatny i lekko musowy :)
OdpowiedzUsuńKasiu pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńHej Kasiu ! Wchodzę na bloga po półrocznej przerwie a u Ciebie jak zwykle pysznie :). Buziaki )*
OdpowiedzUsuńHej Kasiu ! Wchodzę na bloga po półrocznej przerwie a u Ciebie jak zwykle pysznie :). Buziaki )*
OdpowiedzUsuńGenialny sernik, na jednym kawałku by się nie skończyło :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie widziałam tak pięknego sernika! Dosłownie jem oczami!
OdpowiedzUsuńNa jaką blaszkę jest przepis?
OdpowiedzUsuń25*36cm :-)
UsuńA jajka daje się całe, czy pianę ubić osobno. Bo zwykle to w sernikach białka się ubija.
OdpowiedzUsuńTutaj dałam całe :)
UsuńZa to śmietankę ubiłam :)