poniedziałek, 12 października 2015

Papryka zapiekana z jajkiem

Dzień dobry :)
Jajka mój mąż uwielbia i dlatego dzisiaj na kolację podam mu je zapiekane w papryce :)
Bardzo smakowicie :)

Papryka zapiekana z jajkiem








Składniki
3 czerwone papryki
20 dag boczku parzonego
6 jajek
30 dag pieczarek
1 cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Papryki umyć, przeciąć na pół i wyjąć delikatnie gniazdo nasienne (zostawiając ogonki papryki). Boczek pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni do momentu, aż się zarumieni lub lekko przypiecze (jak kto lubi). Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim pieczarki z cebulą doprawiając do smaku solą i pieprzem (pieprzu można dać więcej, żeby pieczarki były pikantniejsze). Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ułożyć papryki. Do połówek papryk nałożyć usmażony boczek oraz pieczarki. Do każdej tak przygotowanej papryki wbić po jednym jajku. Posypać na wierzchu solą i pieprzem. Zapiekać około 30 - 40 minut w 180 st C. Podawać na gorąco bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z białym pieczywem.

1 komentarz: