wtorek, 23 czerwca 2015

Zupa z młodych warzyw

Nie wiem jak Wy ale ja zupy uwielbiam.
Niestety gotuję je tylko dla siebie i mojej córeczki, bo mąż za nimi nie przepada.
Dlatego też dzisiaj jest bez obiadu hehe (żarcik).
Zapraszam Was kochani na pyszną zupkę.

Zupa podana oczywiście na talerzu z mojej ulubionej serii Tina z Porcelany Bogucice .

Zupa z młodych warzyw


Składniki
 
3 litry bulionu drobiowego
2 marchewki
1 mały kalafior
1 kalarepa
2 ziemniaki
1 pęczek szparagów
sól do smaku
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
 
 
Sposób przygotowania
 
Marchewki, kalarepę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Szparagi obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa opłukać. Do gotującego się buliony dodać marchewki. Pogotować 5 minut i następnie dodać ziemniaki i kalarepę. Gotować kolejne 5 minut i dodać różyczki kalafiora i szparagi. Gdy warzywa będą miękkie doprawić zupę do smaku solą i cukrem. Na patelni rozgrzać masło, zasypać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Zasmażkę dodać do gotującej się zupy. Dobrze wymieszać. Wyłączyć gaz. Do zupy dodać śmietankę. Wymieszać. 

2 komentarze: