wtorek, 9 czerwca 2015

Brzdąc

Gdy mieszkałam jeszcze w Poznaniu i pracowałam w jednej znanej firmie ;) co poniedziałek chodziłam z koleżanką z pracy na kawkę do naszej ulubionej kawiarni.
Tam właśnie zamawiałyśmy do kawki pyszne ciacho o wdzięcznej nazwie "Brzdąc". 
Zawsze to samo ciacho. Było przepyszne i nigdy nam się nie znudziło.
Dzisiaj piekę to ciasto w swoim domu :)

Ciasto podane na Porcelanie Bogucice .

Ozdoby dzięki firmie Słodki Świat .

Brzdąc


Składniki
BISZKOPT
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
MASA
1 litr śmietanki 30 %
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
3 łyżki żelatyny
3/4 szklanki wrzącej wody
starta gorzka czekolada
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodać cukier. Następnie dodać żółtka i również ubić dalej mikserem. Na samym końcu przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie ze sobą połączyć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st C. Ostudzić. Przeciąć na pół.
MASA
Śmietankę, cukier, cukier waniliowy i kakao przełożyć do garnka. Wstawić na gaz. Dobrze razem wymieszać. Zagotować. Ostudzić i przełożyć do lodówki na całą noc. Po tym czasie śmietankę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Zimną żelatynę wlewać powoli do śmietanki. Cały czas ją ubijać na najwolniejszych obrotach. Dobrze razem połączyć. Ubitą śmietankę podzielić na 2 części. Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć połowę ubitej śmietanki, przykryć drugim biszkoptem i na niego wyłożyć pozostałą śmietankę. Na wierzch wysypać startą gorzką czekoladę. Schłodzić.

5 komentarzy: