piątek, 22 lutego 2019

Blok kakaowy z piankami marshmallow

Blok kakaowy z piankami marshmallow


Blok kakaowy  kojarzy mi się z dzieciństwem.
Moja mama robiła go bardzo często.
Jednak dodawała do niego pokruszone herbatniki.
Ja postanowiłam zrobić go z piankami.

 
Składniki
 
250 gram masła
0,5 szklanki mleka 3,2 %
1,5 szklanki cukru
400 gram pełnego mleka w proszku
4 łyżki kakao
2 szklanki mini pianek marshmallow
 
 
Sposób przygotowania
 
Masło, mleko i cukier przełożyć do garnka.
Podgrzewać do rozpuszczenia składników, cały czas mieszając.
Ostudzić.
Następnie wsypać kakao i mleko w proszku.
Dokładnie razem połączyć.
Najlepiej zrobić to mikserem, gdyż masa bardzo szybko gęstnieje.
Na samym końcu wsypać pianki i dokładnie razem wymieszać.
Masę przełożyć do podłużnej formy keksowej.
Wyrównać i przykryć folią spożywczą.
Odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki, do całkowitego stężenia.

2 komentarze:

  1. Rzeczywiście dla mnie to też jest wspomnienie z dzieciństwa. Będę musiała wypróbować tą stuningowaną wersję z piankami:) Myślę, że moje dzieci z dzieciństwa będą pamiętały muffinki bo bardzo często je robię. Ostatnio zachwyciły mnie muffinki https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ są bardzo czekoladowe i moje córki są zachwycone!

    OdpowiedzUsuń