środa, 6 marca 2019

Paprykarz z tuńczyka

Paprykarz z tuńczyka




Paprykarz jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
Chwilka i mamy pyszną kolację lub śniadanie.

 
Składniki
 
2 puszki tuńczyka w kawałkach
1/2 woreczka ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 koncentrat pomidorowy (190 gram)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 szklanki wody
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
 
Sposób przygotowania
 
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić.
Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Czosnek brać, przecisnąć przez praskę.
Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej.
Smażyć na nim cebulę z marchewką do czasu, aż marchewka zmięknie. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
Wlać wodę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Cały czas podgrzewając dodać tuńczyka. Wymieszać.
Na samym końcu dodać ryż i podsmażyć razem 3 minuty.
Jeżeli paprykarz jest suchy należy dolać więcej wody.
Paprykarz przełożyć do pojemnika. Odstawić na całą noc do lodówki.
Najlepiej smakuje z ulubionym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz