czwartek, 7 lutego 2019

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa


Zupa jest bardzo gęsta, sycąca i rozgrzewająca.
Idealna na chłodne dni.
Im więcej razy odgrzewana , tym lepsza.
Gotowałam ją dla męża, który po całym dniu pracy na dworze miał ochotę na danie rozgrzewające. 
Zdradzę Wam sekret - jest to jedna z niewielu zup, które mój małżonek zjada :) 


Składniki


400 gram fasoli piękny Jaś

300 gram mrożonej włoszczyzny ciętej w paski

4 ziemniaki

4 kiełbasy śląskie

300 gram boczku wędzonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól do smaku

pieprz do smaku

3 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

majeranek do smaku

woda


Sposób przygotowania


Fasolę przełożyć do garnka.

Zalać wodą 10 cm powyżej powierzchni fasoli.

Odstawić do napęcznienia na całą noc.

Po tym czasie fasolę przepłukać i zalać ponownie wodą.

Posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i ugotować do miękkości.

W trakcie gotowania dodać włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Kiełbasy śląskie pokroić w pół plasterki.

Boczek pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Kiełbasę, boczek i cebulę przełożyć na patelnię.

Usmażyć.

Razem z tłuszczem przełożyć do gotującej się fasoli.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Dodać razem z majerankiem do zupy.

W razie potrzeby dolać wody.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zagotować.

Podawać na gorąco.
Zupę gotowałam w garnku HAPPYCALL IH od PUREGREEN .
Sklep Puregreen posiada w swojej ofercie min. garnki próżniowe Vacuum.

Garnki posiadają potrójny system niskiego ciśnienia, dzięki któremu potrawa w nich gotowana zachowuje naturalny smak i składniki odżywcze.
Potrójny układ niskiego ciśnienia powstał dzięki najlepszym rozwiązaniom technologicznym firmy Happycall.  
 Na tą funkcję składa się: kontrola ciśnienia za pomocą regulacji ilości pary, silikonowa uszczelka wokół szklanej pokrywy i specjalne uchwyty blokujące po obu stronach naczynia.

 

 Silikonowy zawór próżniowy, który można obsługiwać jedną ręką, w wygodny sposób automatycznie kontroluje parowanie. Automatyczne dostosowanie ilości pary pomaga w gotowaniu i przechowywaniu potraw. Hermetyczne gotowanie pozwala zachować smak i zapach przygotowywanych dań na dłuższy czas.
Garnki jest bardzo łatwo utrzymać w czystości. 
Są wykonane z aluminium i pokryte wysokiej czystości powłoką ceramiczną.
Uchwyty garnka posiadają mechanizm blokujący pokrywkę.

Garnek zdecydowanie wyróżnia się na tle garnków dostępnych na rynku.
Już nawet samym wyglądem.
Zupę gotowałam w nim zdecydowanie krócej. 
Wyszła pełna smaku i aromatów.
Jeżeli cenicie czas i dobry smak to zdecydowanie polecam Wam zakup takiego garnka.

Oferta sklepu dostępna tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz